Scoala a inceput in conditii normale, dar nu se stie pentru cat timp va fi asa – cum este invatamantul din Romania in momentul de fata?

Noul an scolar a inceput deja, in format traditional, insa nu se stie pentru cat timp va fi asa, dat fiind faptul ca pandemia nu arata semne de imbunatatire. Acesta este practic al doilea an cand scoala incepe pe perioada de pandemie Covid-19. Si, desi foarte multi sperau ca situatia se va ameliora, iata ca in prezent lucrurile stau mult mai rau decat anul trecut. Din pacate, bilantul cazurilor de Covid-19 arata ca sunt peste 2.000 de cazuri pentru a sasea zi la rand. Aceasta statistica este dubla fata de rezultatele inregistrate acum un an.

Ce masuri au fost luate in ceea ce priveste siguranta elevilor?

Minsterul Educatiei a solicitat directorilor institutiilor de invatamant sa ia toate masurile necesare pentru a nu se crea aglomeratie in curtile scolilor in prima zi. Chiar si asa, unii politicieni au anuntat ca urmeaza sa participe la festivitatile de deschidere. Anul trecut, parintii nu au putut fi alaturi de elevi in prima lor zi de scoala, dar acum situatia este total diferita. Acestia pot fi prezenti, dar numai daca pastreaza distanta de siguranta fata de celelalte persoane si doar daca au masca de protectie.

Cat de sigura este scoala acum pentru elevi?

Chiar daca inceputul de an scolar a decurs in mod normal, nu se stie exact pentru cat timp elevii vor putea fi in bancile de scoala. Nici ministrul educatiei nu este prea optimist in privinta acestei situatii. Poate fi vorba doar de o luna, pentru ca statisticile arata ca rata de incidenta ar putea sa ajunga la 6 la mie pe la jumatatea lunii octombrie. Asta inseamna ca se va trece la cursurile online. Totodata, pentru unii elevi scoala a inceput direct in mediul online, si asta nu din cauza pandemiei ci din cauza faptului ca unele unitati de invatamant nu si-au rezolvat problemele de infrastructura. Prin urmare, exista scoli in care nu exista caldura, iar cladirile sunt vechi si neconforme, ceea ce inseamna ca ascund foarte multe pericole atat pentru elevi cat si pentru profesori. Medicii insista ca absolut toate regulile sanitare sa fie respectate cu strictete. Acestea includ purtarea mastii, distantarea, si unde este cazul, vaccin anti-COVID. Chiar daca vaccinarea este solutia cea mai buna pentru a scapa de aceasta pandemie, se pare ca tara noastra a ajuns efectiv intr-un moment critic. Nu toata lumea este de acord cu acest vaccin.

Ce isi doresc elevii si parintii de la noul an scolar?

Florin Citu a declarat ca si-ar dori ca intreg anul scolar sa aiba loc in format fizic. Acest lucru si-l doresc atat elevii cat si parintii acestora si profesorii. Totodata, jumatate dintre elevi au spus ca si-ar dori ca lectiile sa fie mai interactive. Cu totii spera la desfasurarea in siguranta a cursurilor si respectatea masurilor igienico-sanitare. Evident ca dorinta tuturor este ca toate cursurile sa aiba loc la scoala, pentru ca asa se poate invata carte, si nu online. Insa, daca situatia o impune, pur si simplu nu avem ce face si trebuie respectate toate deciziile autoritatilor.

Previous post Cei mai bine platiti sportivi din lume in 2021
Next post Top candidati la inlocuirea lui Clay Helton, antrenorul de fotbal al USC