De ce foarte multi romani aleg sa munceasca in strainatate?

De foarte multi ani, romanii au inceput sa plece in alte tari in cautarea unui trai mai bun. Si nu ne referim aici doar la partea financiara ci si la dorinta de a trai printre oameni cu o mentalitate diferita de cea a romanilor, o mentalitate mai deschisa si mai echilibrata. Insa, dorul de tara nu trece niciodata, si la fel si dorinta de a se reintoarce candva acasa.

Statisticile sunt ingrijoratoare

Daca acum cativa ani era destul de greu sa pleci in strainatate, in prezent lucrurile s-au simplificat destul de mult. Putem spune ca oricine poate pleca in momentul de fata, chiar daca nu cunoaste limba. Romanii sunt descurcareti si intotdeauna au gasit o solutie pentru orice problema. Insa, aceasta situatie incepe sa devina destul de ingrijoratoare pentru ca din ce in ce mai multi romani aleg sa isi paraseasca tara in cautarea unei alte vieti. Anual, mai mult de 200.000 de romani aleg strainatatea. Multi dintre acestia se intorc acasa dupa o perioada in care au strans suficienti banuti pentru a incepe un business sau pentru a-si construi o casa. Pe de alta parte, mai sunt si acei romani care aleg sa traiasca departe de Romania, spunand ca efectiv nu se mai regasesc in tara si nu ar mai putea sa se readapteze aici vreodata.

Care sunt motivele pentru care romanii pleaca la munca in strainatate?

Ei bine, motivul principal este partea financiara. Cu totii stim ca exista foarte multe tari in care salariile sunt destul de mari chiar si pentru un muncitor necalificat. Cum salariile in Romania sunt destul de mici, romanii aleg o alta tara unde sa simta ca sunt cu adevarat motivati financiar. Astfel ca aleg sa plece in Marea Britanie, Italia, Germania, Spania, si chiar Statele Unite. Domeniile in care se angajeaza romanii sunt multiple, de la constructii si ingrijirea batranilor pana la sistemul medical, invatamant, si multe altele. Asa cum spuneam mai devreme in articolul nostru, unii romani pleaca pentru o anumita perioada, in timp ce altii pleaca sa isi faca efectiv un viitor acolo. 

Un alt motiv este acela ca isi doresc sa traiasca intr-un alt mediu, in preajma unor oameni cu o mentalitate deschisa. Cei care s-au stabilit in alte tari spun ca nu s-ar mai intoarce in Romania, in principal pentru ca oamenii de aici sunt rautaciosi, invidiosi si foarte pregatiti mereu sa te judece indiferent de ce ai face, lucru care in tarile europene nu se prea practica. Oamenii din tarile mai dezvoltate au o putere de intelegere si acceptare mult mai mare, si toata lumea este tratata in mod egal. Coruptia din Romania este si ea un alt motiv puternic pentru care romanii aleg sa munceasca in alte state. 

Previous post La ce ar trebui sa ne asteptam de la echipa Romaniei in privinta Campionatului Mondial 2022?
Next post Muncitorii vor sa lucreze mai putine ore – Ei spun ca pot fi la fel de eficienti la locul de munca lucrand mai putin