Realitatea virtuala – Traim sau nu intr-o simulare?

Este lumea in care traim reala, sau totul este doar o iluzie? Aceasta intrebare a ridicat-o de-a lungul timpului nu doar literatura SF, ci si religiile lumii sau filosofii antici. In prezent, ipoteza simularii este avansata de fizicieni, vizionari si chiar bloggeri. Multi dintre acestia sustin ca traim intr-un joc video cu tot felul de reguli necunoscute.

Oare traim intr-o simulare?

O intrebare pe care si-o pun numerosi oameni de stiinta si jurnalisti, chiar si acum dupa ce au trecut nici mai mult nici mai putin de 20 de ani de cand a fost lansat filmul iconic Matrix. Aceasta intrebare nu este una pe care ii bantuie doar pe fanii acestui film. Faimosul profesor Preston Green a venit cu ipoteza ca daca traim intr-un fel de simulare, atunci este mult mai bine pentru noi sa nu stim acest lucru. Pe de alta parte, Riz Vir kil contrazice pe Green. Aceasta dezbatere este una foarte veche. Insa, versiunile din ziua de azi ale acestei ipoteze sunt de fapt bazate pe avansurile in ceea ce priveste tehnologia jocurilor video. Nick Bostrom este cel care a popularizat destul de mult aceasta idee, in lucrarea sa ’’Traim intr-o simulare computerizata’’. Din acel moment, Elon Musk a sustinut vehement acest argument. Ei bine, acest lucru ar insemna ca exista numeroase fiinte simulate in lumi virtuale, mult mai multe decat exista creaturi aievea in realitatea de baza. Si cum nu se poate spune daca suntem fiinte reale sau simulate, atat numerele cat si probabilitatile sugereaza ca sunt mai multe sanse sa facem parte de fapt, dintr-o simulare. Acest tip de rationament l-a facut pe Elon Musk sa speculeze ca sansele ca noi sa nu ne aflam intr-o simulare, este de una la un miliard.

Ce spun oamenii de stiinta?

Oamenii de stiinta au venit cu tot felul de propuneri, insa toate se invart in aceeasi directie, si anume sa se faca anumite experimente care sa demonstreze ca ne aflam intr-o simulare. Acest concept, greu de digerat pentru unii, este un fel de echivalent modern al unei idei extrem de vechi, idee care se regaseste in mitul pesterii lui Platon, precum si in religii estice cum ar fi hinduismul sau budismul. Aceste religii estice spun ca ne aflam intr-o lume iluzorie, lume care poarte denumirea de ’’maya’’. Totodata, religiile iudeo-crestine considera ca atat faptele noastre bune cat si cele rele ar fi supravegheate de ingeri pazitori, si mai tarziu, marturia acestora va contribui la Judecata De Apoi. In prezent, tehnologia jocurilor video a avansat atat de mult incat, cel mai probabil, ne vom putea construi in viitor, propriile noastre lumi virtuale. Cu siguranta toate aceste lucruri par greu de crezut de oamenii de rand, insa nu si pentru fizicieni. Leonard Susskind si George Smoot cred cu tarie ca fizica cuantica ne aduce la cunostinta ca traim deja intr-o simulare.

Simularea presupune ca noi toti sa nu stim despre ea 

Ei bine, Green ne spune ca este mai bine sa nu stim ca traim intr-o simulare. Daca am stii acest lucru, atunci cei care au creat aceasta retea ne-ar putea eredica. Revelatia sau trezirea ar aduce cu sine foarte multe probleme si chiar si sfarsitul lumii. Exista doua ipoteze principale in ceea ce priveste simularea, ipoteze care pot fi intelese prin prisma jocurilor video. Avem NPC si RPG.

Previous post Cele mai populare sporturi in Romania
Next post Cele mai populare cazinouri din lume