Copiii incep sa se vaccineze anti-COVID-19

Autorizarea vaccinului anti-COVID-19 pentru adolescenti cu varste cuprinse intre 12-15 ani a fost o veste excelenta pentru foarte multi parinti ingrijorati. Insa, acestia au inceput sa isi puna si foarte multe intrebari, pe masura ce incepe aceasta noua faza de vaccinare. Ei bine, raspunsurile pe care le cautati, si multe alte informatii le veti gasi citind acest articol.

De ce parintii ar trebui sa ia in considerare vaccinarea copilului?

Nu exista nici o indoiala ca beneficiile vaccinarii depasesc intr-un procent destul de mare, riscurile imbolnavirii cu COVID-19. Chiar daca acest virus este mult mai putin frecvent si sever la copii decat este la adulti, exista si minori care se pot imbolnavi sever. Un alt motiv pentru care parintii ar trebui sa isi vaccineze copiii, este acela ca facand acest lucru vei proteja de fapt sanatatea comunitatii mai largi. Fiecare minor sau adult care are acest virus in organism ofera sansa ca virusul sa sufere o mutatie. Acest lucru inseamna ca poate aparea o noua varianta de virus, varianta care ar putea sa fie mult mai rezistenta la tratamente si vaccinuri, si prin urmare mult mai periculoasa.

Cu cat exista un numar mai scazut de oameni infectati cu acest virus, cu atat sunt mai putine sanse de a aparitie a variantelor periculoase de Covid.

Ce varianta de vaccin este disponibila pentru copii?

Vaccinul COVID-19 Comirnaty, vaccin care este produs de Pfizer-BioNTech este cel care se recomanda adolescentilor cu varste cuprinse intre 12-15 ani. Efectele acestui vaccin au fost investigate pe un grup de 2260 de copii. In urma acestui studiu, s-a demonstrat ca raspunsul imun la acest tip de vaccin privind aceasta grupa de varsta, a fost comparabil cu raspunsul imun in grupa de varste 16-25 de ani. Eficacitatea sa a fost calculata pentru aproximativ 2000 de minori cu varste cuprinse intre 12-15 ani, fara absolut nici o dovada de infectie anterioara. Acest grup de minori a primit atat vaccinul cat si o injectie placebo, fara sa aiba nici cea mai mica idee despre ce li s-a administrat de fapt. Din toti acesti minori, cei care au primit vaccinul nu au dezvoltat COVID-19, insa dintre cei care au primit injectia placebo, 16 au dezvoltat COVID-19. Rezultatul final al studiului arata ca vaccinul COVID-19 Comirnaty a fost 100% eficient in preventia cu acest virus.

Exista reactii adverse pe care copiii le-ar putea avea in urma vaccinarii? 

In ceea ce priveste reactiile adverse, acestea nu sunt mai grave decat cele ale adultilor. Acestea pot include o stare de oboseala acuta, dureri de cap, durere in locul unde s-a facut vaccinul, dureri musculare, si in anumite cazuri febra. Reactiile adverse nu ar trebui sa dureze mai mult de doua zile. Aparitia lor arata de fapt ca sistemul imunitar raspunde foarte bine la vaccin. Beneficiile acestui vaccin in aceasta grupa de varsta depasesc cu mult riscurile. Prin urmare, parintii nu ar trebui sa se ingrijoreze ci sa isi vaccineze copiii. Astfel, crestem sansele de a scapa cu totii de acest virus intr-un timp cat mai scurt.

Previous post Noua Zeelanda: se va schimba oare numele tarii?
Next post Romania ar putea avea carti de identitate electronice in curand