Noua Zeelanda: se va schimba oare numele tarii?

Un partid politic din Noua Zeelanda a venit cu o petitie care solicita schimbarea oficiala a numelui tarii din Noua Zeelanda in Aotearoa. Care este semnificatia acestui nume si de ce isi doreste partidul respectiv aceasta schimbare? Continua sa citesti articolul nostru pentru a afla raspunsul la aceste intrebari.

Formatiunea Te Pati Maori are ganduri mari in ceea ce priveste Noua Zeelanda

Aceasta formatiune isi propune ca pana in anul 2026, absolut toate orasele, comunele si pietele din aceasta tara sa isi redobandeasca numele in limba maori. Aceasta declaratie a fost facuta de Debbie Ngarewa-Packer si Rawiri Waititi, co-liderii partidului. Waititi spune ca Noua Zeelanda este de fapt o tara polineziana. Numele ales de acestia ar fi Aotearoa, care in traducere ar insemna ’’tinutul lungului nor alb’’. Aceasta denumire este una destul de des utilizata pentru Noua Zeelanda, insa istoria sa este una foarte controversata.

Se crede ca acest nume a fost initial utilizat numai pentru North Island, una dintre insulele principale ale acestei tari, si in nici un caz pentru intreaga tara.

Aceasta schimbare poate contribui la restaurarea statutului limbii

Ngarewa-Packer a declarat ca atat schimbarea denumirii cat si impunerea unei agende coloniale in sistemul de educatie au dus la prabusirea nivelului de fluenta in limba maori, de la 90% in anul 1910 pana la 26% in anul 1950. In momentul de fata, aceasta rata este de aproximativ 20%. Ei bine, se pare ca schimbarea numelui va contribui semnificativ la restaurarea statutului limbii. In acelasi timp, s-a mai propus si schimbarea denumirii capitalei tarii, din Wellington in Te Whanganui-a-Tara.

Multe companii deja utilizeaza numele de Aotearoa

In prezent, exista numeroase companii, precum si departamente guvernamentale din aceasta tara care utilizeaza numele de Aotearoa, inclusiv in ceea ce priveste pasapoartele. De asemenea, Te Reo Maori este una din limbile oficiale ale Noii Zeelande.

Petitia a primit pana acum peste 12.000 de semnaturi

Chiar daca pare greu de crezut ca o astfel de petitie ar putea fi semnata de cineva, se pare ca pana in prezent a primit peste 12.000 de semnaturi.

Jacinda Ardern, primul ministrul al Noii Zeelande, inca nu a comentat public aceasta petitie. Cu toate acestea, a starnit deja opozitia liderului partidului de dreapta ACT, David Seymour. Seymour a declarat ca oamenii sunt liberi sa utilizeze numele maori.

Anul trecut, Ardern, premierul Noii Zeelande, a mentionat ca aceasta schimbare este una pozitiva, insa nu a aprofundat pana la acel moment o posibila schimbare a denumirii statului.

Petitii similare au mai existat in trecut

Astfel de petitii pentru schimbarea numelui tarii au mai existat in trecut, si mai exact in 2018 si 2019. Chiar daca petitiile au ajuns in Comisia Administrativa din Parlament, la acea vreme nu s-a luat in calcul o astfel de schimbare. Ce se va intampla de data asta, nu se stie, insa se pare ca sansele ca numele tarii sa se schimbe sunt destul de mari in comparatie cu anii trecuti cand alte petitii similare au fost lansate. Asadar, ramane de vazut ce se va intampla.

Previous post Ce se intampla acum cu fostul presedinte Traian Basescu?
Next post Copiii incep sa se vaccineze anti-COVID-19